Potvrzení plnoletosti

Kliknutím na tlačítko níže potvrdzuje, že je Vám více než 18 let.
By click on button below you agree you are at least 18 y.o.
Zpět

Nejzajímavější pálenky světa

Přidáno: 14. 6. 2016 12:02:39

14 Červen 2016

Skvělým dárkem z dovolené může být láhev domácí pálenky. Avšak musíte být velmi opatrní, protože můžete narazit i na černé palírny, které jsou běžné v exotických destinacích, což se může stát velmi nebezpečné.

Tequilla – Mexiko 30 – 40%

Základní surovinou pro výrobu mexické tequilly je Modrá agave. Tequilla se může vyrábět pouze v pěti oblastech a jako jediným možným doplňkem k ní je sůl a citron. A to proto, že sůl zabraňuje odvodnění organismu a citron napomáhá odbourávat alkohol.

Rum – Karibik

Ze šťávy, která se získá z cukrové třtiny se destiluje karibský rum. Na každém ostrově v Karibiku naleznete specifickou variantu rumu. Jeho původ je ze souostroví Antil. Dlouhou tradici má rum také v Dominikánské republice a Kubě.

Lao-lao – Thajsko a Laos

Jedná se o pálenku z rýže, kterou je možné sehnat v Thajsku i Laosu všude a to proto, že si ji vyrábí každý doma. Lao-lao je tradiční pálenkou a každý je na tu svou hrdý.

Bac Ha – Vietnam

Jedná se o specialitu zdejšího kmene Hmong z vietnamských hor. Tato kukuřičná pálenka má velmi vysoký obsah alkoholu. V některých případech tak vysokého, že dochází k jejímu samovznícení. Jediné místo na světě, kde tuto pálenku seženete je lokalita Bac Ha.

Saké – japonská delikatesa

Opravdové japonské saké naleznete pod jménem Nihonšu, které se vyrábí fermentací rýže, která se velmi podobá výrobě piva. Saké je možné konzumovat jak studené, tak teplé nebo horké.

Cachasa – Brazílie 38 – 54%

Tato brazilská pálenka je velmi často přirovnávána k rumu. Na výrobu Cachasy se používá zelená cukrová třtina.

Metaxa – Řecko

První láhev Metaxy připravil Řek Spyros již v roce 1888. Tři druhy sluncem vysušené vinné révy vydestiloval a nechal zrát v dubových sudech. Počet hvězdiček Metaxy se rovná počtu let zrání. Metaxa je dále smíchána s archivními víny a dále tajnou směsí řeckých bylin.

Waragi – Uganda

Jedná se snad o nejnebezpečnější pálenku, která je podomácky vyráběná. Ugandská kořalka je velmi podobná ginu a díky její ceně jí holdují vesměs chudí obyvatelé Ugandy. Vysokou hladinu jedovatého methanolu má za následek její neodborná příprava a proto má kořalka na světomí už stovky životů. Říká se jí „Rychlá smrt".

Rakie – Turecko a Balkán

Zkvašené vinné hrozny je nutno vypálit nadvakrát, aby vznikl tento národní turecký nápoj. Nejkonzumovanějším alkoholem se stává anýzový mok, který je osmanského původu.

Brennivin – Island

V této skandinávské lihovině ucítíne možná bylinky jako anýz a kopr. Brennivin je pravá islandská specialita, která je dochucována kmínem nebo andělikou. Brennivin se vyrábí z brambor.

Ouzo – Ěecko, Turecko

Jedná se o pálenku, ve které je velmi důležitou přísadou anýz. Ouzo vzniklo z turecké rakie, ale jde o pálenku ze zbytků vinných hroznů – matoliny. Aromatické byliny jsou charakteristickou vůni ouza. Pokud smícháte ouzo s vodou, barva se změní z čiré na mléčnou.

Calvados – Francie

Španělská loď El Calvador kdysi ztroskotala v Normandii a tak se od té doby jmenuje téměř vše, včetně calvadosu – jablečné pálenky, která vzniká ze zkvašeného jablečného moštu, který projde dvakrát destilací a následně dva roky zraje v dubových sudech.

Arak – Blízký východ

Jedná se o čirou anýzovou datlovou pálenku, která pochází z Blízkého východu. Je také velmi oblíbeným nápojem v Izraeli, Libanonu, Iráku, Jordánsku a Sýrii.

Arrack – Indonésie

Vyrábí se ze zkvašené mízy kokosových palem, červené rýže, cukrové třtiny a ovoce. Chuť arracku je podobná jako rum.

Boukha – Tunisko – 36 – 40%

Čirá pálenka, která se vyrábí z fíků. V Tunisku je národním nápojem.

Quetzalteca – Guatemala

Obyvatelé Guatemaly ji nazývají raketovou pohonnou látkou. Pravé jméno tohoto nápoje je odvozené od vzácného ptáka kvesala, který je v místních pralesích a je guatemalským národním zvířetem. Obliba Kvesala je už u starých Májů.

Pisco – Peru

V minulosti se kvalitní víno dováželo z Peru do Španělska a tak vznikla pálenka, kterou nazvaly Pisco. Vyrábí se destilací vína z méně kvalitních hroznů. Pisco je oblíbené u námořníků a je považováno za kulturní dědictví Peru.

Diskuse

(0 komentářů)
Žádné komentáře

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info