Potvrzení plnoletosti

Kliknutím na tlačítko níže potvrdzuje, že je Vám více než 18 let.
By click on button below you agree you are at least 18 y.o.
Zpět

Velmi oblíbené omyly a pár rad

Přidáno: 30. 5. 2016 10:45:24

30 Květen 2016

1. Ovoce může být i nezralé – velmi častý omyl

Nevyzrálé ovoce obsahuje velké množství tříslovin a kyselin a minimální množství aromatických látek a cukru. Pálenka z nezralého ovoce je nevýrazná a mdlá.

2. Ovoce může být i nahnilé – velký omyl

Obsažené plísně a hniloby v ovoci výrazně ovlivňují kvalitu pálenky. Tyto produkty hnilobného prosesu jsou z velké části těkavé a takto se dostávají i do destilátu. Ovoce, které je nahnilé je chudčí o cukr, který strávily hnilobné mikroby.

3. Cukr urychluje kvašení – opět velká chyba

Cukr je ve své podstatě konzervantem a tak kvašení velmi zpomalí. Pokud je koncentrace cukru vyšší jak 30%, tak nejsou kvasinky schopné rozkvasit a tak přeslazené kvasy nejsou schopny bez přidání specíální kultury vykvasit.

4. Kvas patří na sluníčko

Kvasinky, které mají kvašení na starost, snášejí teplotu kolem 40 stupňů. Pokud je teplota vyšší, jak 40 stupňů, tak kvasinky hynou a kvašení se tak zpomaluje a uvolňuje se prostor pro plísně, které snesou teploty mnohem vyšší. V tomto prostředí se daří především octovým kvasinkám, které se množí mnohem rychleji, než kvasinky lihového kvašení. Při vysokých teplotách se vypařuje alkohol rychleji.

5. Kvas nesmí zmrnout – další omyl

Kvas je lepší nechat po dokvašení v mrazu, než ho schovávat v teple. V teple může kvas zoctovatět.

6. Ovoce nemusíme drtit

Nerozdrcené ovoce špatně kvasí a kvasinky se v hustém prostředí velmi špatně množí. Na kouskách ovoce se drží vzduch, který zapříčiňuje plesnivění.

7. Kvasem se má míchat – velký omyl, který je však velmi častý

Při míchání se kvas provzdušní a tak je následkem sice rychlejší kvašení, ale vytvoří se přijemné klima pro octové kvasinky.

8. Třešňový kvas je nejnáchylnější na octové kvasinky

Kvas ze kteréhokoli ovoce může zoctovatět, pokud mu k tomu poskytneme podmínky, což je kyslík a teplo. Proti octovatění je možné se bránit zamezením přístupu vzduchu uzavřením sudu zátkou.

Těšíme na letošní sezónu pálení, protože minulá byla na kvalitu ovoce výborná, tak i destiláty, které byly vyrobené se zesbíraného ovoce byly velice kvalitní a o to nám jde v Sudličkově pálenici na prvním místě.

Spokojenost našich zákazníků je pro nás prioritou a věříme v to, že i vy jste s naší prací spokojení :)

Diskuse

(0 komentářů)
Žádné komentáře

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info