Potvrzení plnoletosti

Kliknutím na tlačítko níže potvrdzuje, že je Vám více než 18 let.
By click on button below you agree you are at least 18 y.o.

Pěstitelská pálenice

 TERMÍNY PRO VÝDEJ PĚSTITELSKÉHO DESTILÁTU

    

Váš destilát Vám vydáme v místě sběru ovoce:

21. 12. 2017 Holice 13:00 - 13:15 pěstitelský

21. 12. 2017 Svinčany 13:45 - 14:00

21. 12. 2017 Přelouč 14:15 - 14:45

13. 1. 2018 Červený Kostelec 10:00 - 11:30

14. 1. 2018 Jeníkovice 9:00 - 9:30

14. 1. 2018 Černíkovice 10:00 - 10:30

14. 1. 2018 Studnice 11:30 - 14:45

14. 1. 2018 Lhotky u Náchoda 12:00 - 12:15

19. 1. 2018 Hněvčeves 15:00 - 15:15

19. 1. 2018 Chodovice 15:30 - 16:00

1. 2. 2018 Česká Třebová 15:00 - 16:00

3. 2. 2018 Lanšperk 10:00 - 11:00 

3. 2. 2018 Žamberk 11:30 - 13:30 

4. 2. 2018 Vysoké Mýto 9:30 - 10:00

4. 2. 2018 Litomyšl 10:30 - 11:00 destilát

4. 2. 2018 Budislav 11:30 - 12:00

9. 2. 2018 Letohrad 15:00 - 17:00

3. 3. 2018 Svitavy 10:00 - 11:15

3. 3. 2018 Březová 11:30 - 12:00

3. 3. 2018 Radiměř 12:30 - 12:45

3. 3. 2018 Polička 13:15 - 14:45  

 

Ovoce pro zpracování v ovocném lihovaru musí být relativně velmi kvalitní. Kvalita zde není chápána ve vzhledu, ale především ve stavu zralosti a tím i obsahu cukru. Ovocný cukr, tzv. fruktosa, je nejdůležitější složkou, ze které vzniká kvašením alkohol. Další neméně důležitou složkou jsou nasycené mastné kyseliny a aromatické látky, které vytváří nezaměnitelnou chuť a vůni jednotlivých druhů ovocných destilátů. Z těchto důvodů přijímáme pouze ovoce zralé, může být padané i trhané. Nepřijímáme plesnivé, nahnilé nebo nezralé plody. Doporučujeme ovoce sbírat a přepravovat v zeleninových přepravkách, koších nebo jutových - tedy dobře prodyšných - pytlích. Zakvašení a zpracování ovoce se provádí v tancích pro všechny pěstitele společně. Zpracováváme však pro ně pouze švestky, jablka a hrušky. Ovoce je možné přivážet do našich provozoven v době, která je vždy aktuálně zveřejněna na těchto webových stránkách, stejně jako seznam sběrných míst. O výdeji destilátu je zákazník informován ihned při příjmu ovoce do lihovaru nebo pomocí sms zprávy v případě, že odevzdá ovoce ke zpracování na sběrném místě. Přijímat a zpracovávat kvasy od jednotlivců samostatně lze pouze v provozu Lhota Sudličkova.

Seznam sběrných míst

seznam sběrných míst

 Ceník pěstitelského pálení

ceník pálení

Uvedené ceny destilátů a obalů jsou včetně DPH.

 

Důležité upozornění

Vybraná ustanovení zákona č.61/1997 Sb., o lihu: Pěstitel je oprávněn si dát vyrobit v jednom výrobním období z vlastní dodané suroviny nejvýše 30 litrů ethanolu zdaněného sazbou spotřební daně stanovené pro ovocné destiláty z pěstitelského pálení podle zákona č.353/2003 Sb., o SPD a to i v případě, že se na vypěstování ovoce podílely osoby, které tvoří s pěstitelem domácnost. (tj. 60 litrů 50% destilátu v období jedné sezóny tj. od 1.7. do 30.6. následujícího roku bez ohledu na to, kde pěstitel pálil).
Dle zákona je pěstitelské pálení umožněno pouze osobám starším 18-ti let, kteří jsou vlastníky či nájemci pozemku (rozuměj zahrady), či získali ovoce jako naturální plnění od zaměstnavatele (toto je nutno doložit).
Až k nám povezete ovoce na pálení, nezapomeňte na občanský průkaz. Bez tohoto dokladu s Vámi nemůžeme uzavřít smlouvu a poskytnout službu pěstitelského pálení.
Zákazník musí vyplnit prohlášení pěstitele, v němž se uvádí veškerá osobní data pěstitele (adresa, rodné číslo, kontaktní telefon) a množství dovezeného ovoce. Tato ohláška se společně s účtem o vydání destilátu archivuje po dobu 10 let, jak stanovuje zákon o lihu a vyhláška o výrobě lihu.
Destilát vyrobený v režimu pěstitelského pálení je státem zvýhodněný – vztahuje se na něj pouze poloviční spotřební daň – 143,-Kč za 1 litr absolutního alkoholu (100%). Odváděná spotřební daň je již započtena v ceně za pálení.

Produkty této služby jsou určeny pouze pro vlastní potřebu a výsledný destilát se nesmí dále prodávat!!

Naše pěstitelská pálenice se postará o všechny procesy výroby:

  • odpeckování
  • drcení ovoce - ovocná drť se dopraví do uzavřených nerezových tanků
  • zakvašení ovoce - za nepřístupu vzduchu kvas v tanku zraje – proces kvašení v žádném případě neurychlujeme, protože jen přírodně prokvašené ovoce dává vzniknout nejlepším destilátům
  • destilace kvasu - samotná výroba destilátu se provádí se na 3-komorové destilační koloně, kdy se z kvasu jediným procesem získává 3x destilovaná ovocná pálenka s typickou vůní a jemnou chutí
  • naředění koncentrovaného ovocného destilátu - vypálený destilát může dosahovat lihovitosti kolem 60% až 75% a proto se ředí speciálně upravenou vodou na požadovanou lihovitost zákazníkem nejčastěji však na 50% vol
  • zjemnění čerstvě vyrobeného destilátu pomocí ultrazvuku
  • stáčení do lahví nebo kanystrů

Věříme, že spokojení zákazníci - jak z řad pěstitelů, tak i obchodních partnerů - ocení naši snahu o maximální kvalitu produktů za přijatelnou cenu.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info